Gebelikte 6. Ay
Gebeliğin 21. haftadına ulaşan fetüsün boyu 25cm a...
Gebeliğin 9. haftasında ultrasonda embriyo net görülmektedir.Baş ve gövde oranı eşitlenmeye başlamıştır.Embriyo kese içinde yüzer durumdadır.Baş-popo mesafesi 2cm,ağırlık 2 gr a erişmiştir.İri bir fasulye tanesi kadardır.Göz çukurları ortaya doğru çekilir.Göz kapakları oluşmaya başlar.Göz kapakları oluşunca 26 . haftaya kadar kapalı kalır.Kalp odacıkları oluşmaya başlar. El ve ayak parmak perdeleri açılmaya başlamıştır.Yumurtalık veya testis karın içinde oluşmaya başlamıştır.
Embriyonun anne karnında ilk hareketleri başlarFakat bu hareketler çok ufak hareketler olduğu için anne hissedemez.Bebekte kan yapımı başlar. BazıAnne adayında kokuya karşı hassasiyet , bulantı kusma devam etmektedir.Bulantıya karşı kuru ve tuzlu gıda tüketilmeli. Özellikle sabah fazla sulu gıdadan kaçınmalı.Arzu etmediği hiç bir gıdada anneye ısrar etmemeli.Tost ve muz bulantıyı giderebilir.Reflü ve mide yakınmaları artabilir.Az ve sık yemeli.Yemekten hemen sonra uzanmamalı. Gece uyumadan 4 saat önceden yemek yemeği bırakmalı.Bazı anne adayları bulantı , kusma hissetmiyorsa bu aylarda kilo almaya başlar.Kilo kontrolünü sağlamak için bu aylarda kilo almamaya özen göstermeli.Genetik nedenlerleCVS(chorıon villus sample) yapılacaksa 9. hafta uygundur.
Gebeliğin 10 .haftasında embriyonun baş popo mesafesi(CRL) 3/4 cm kadar , ağırlığı 3 gram kadardır. Rutin ultrason ölçümleri embriyonun boyunu bu haftalarda ölçer ama ağırlık ölçemez.Mesane ve idrar oluşumu başlamıştır.Eğer mesanede idrar varsa ultrasonda embriyonun karın içinde su dolu kistik oluşum gibi görünebilir. Bebek oluşan idrarını amnion sıvısına boşaltır.Daha sonrada içer.İdrar toksik madde içermediği için sorun yoktur.Kafa gövde oranı düzelmeye devam etmektedir. Dış kulak yolu oluşmaya başlamıştır. Oluşmaya başlayan göz kapakları gözü kapatmıştır.Placenta oluşmuştur.Eklemler kıvrılmaya, belirginleşmeye başlar.Kemik yapımı başlar.
10.haftada tüm organlar yerlerine ulaşmıştır.Artık bundan sonra gelişmeye başlayacaktır.Cinsiyet organı belli değildir .Yalnız oluşacağı yerde kabarcık şeklinde oluşum vardır.Cilt daha kalınlaşıp deri halini almaya başlar. 10 haftada rahim halen leğen kemiği içindedir. Dıştan gözlemlenemez.Anne eliyle karından hissedemez.Bu haftalardan sonra rahimin damarlara bası yapmasıyla karın içi basınç artar.Bu nedenle özellikle ayakta çalışan kadınlarda varis ihtimali artar. Varis sadece bacaklarda değil, karın içi organlarda ve dış genital bölgede de olabilir.
Bu haftaya kadar rutin biyokimya testleri yapılmış olmalı.11 haftadan itibaren de down testleri yapılmaya başlanabilir. Eğer gebeliğin sonlandırılması istemiyorsa ülkemizde yasal sınır 10 haftadır. Bu haftadan sonra kemik yapı oluşacağı için sonlandırma riskli olmaya başlar. Gebelik bulantı, kusmaları büyük oranda azalmıştır.İştah artışı başlar. Doğumu zora sokacak kilo artışından kaçınmalı dengeli beslenmeye özen gösterilmeli.
Embriyo 6cm.e ulaşmıştırAğırlığı 27 gram civarındadır. Göz kapakları kapalıdır.Gözde ışık refleksi oluşmaya başlamıştır.Görme yoktur.Sinir hücreleri arasında bağlantılar kurulmaya başlamıştır.Cilt halen çok incedir.Tüm vücutta tüylenme başlar. Fakat ultrasonda tüylenme görülemez.Ağız açılıp kapanabilir.Yakalama refleksi başlar. Amnıon sıvısını yutmaya devam eder..Yutulan sıvı hazım sisteminin gelişmesini sağlar.Böbrekten idrar yapımı başlar.
Fetüs kız ise yumurta üretimi başlar.Doğuma kadar tüm yumurta üretimi ramamlanır.Tüm yumurtalar anne karnındayken üretilmiş olur.Gebeliğin ilk üç ayı bitmeye başlamış , embriyo fetüs haline geçmeye başlamıştır.Gebelikte doğal seleksiyon dönemi bitmiş, düşük ihtimali artık iyice azalmıştır.Artık doktorun özel testlerle tesbit edebileceği anomalilerin araştırılacağı evre başlamıştır.Down testi yapılacak haftaya girilmiştir.
Down testi taramasında NT(Ense kalınlığı),CRL(baş-popo mesafesi) ölçülür.Fetüsün burun kemiği varlığı araştırılır.Bu ölçümlere dayalı kan testi yapılır. Kanda betahcg ve PAP-A bakılır.Kan değerleri ve ölçülen değerler kullanılarak bebeğin Down sendromu olma risk oranı tesbit edilir.Analiz sonucu yüksek riskli çıkarsa anneye daha ileri testler, bu haftalarda CVS(chorıon villus sample) yapılması gerektiğini anlatmalı. Bu testlerle en doğru sonuç alınacağı anlatılmalı. Gebeliğin annede oluşturduğu iştahsızlık,bulantı azalmaya başlar.Bebeğin kemik oluşumu başladığı için kalsıyum ihtiyacı artar. Bu nedenle anne beslenmesinde süt ,yoğurt ve peyniri ihmal etmemeli. Rahim artık büyümüş leğen kemiği seviyesine ulaşmıştır.Ama dıştan bakıldığında rahim anlaşılmaz.
Gebeliğin 12. haftasında embriyonun CRL(baş-popo) mesafesi 5cm, embriyo boyu 8cm kadardır.Ağırlığı 23/30 gram kadardır.Embriyo artık fetüs dönemine geçmiştir. Yüz oldukça netleşmiştir.Fetüsün kemik yapısı güçlenmeye başlamış,tırnaklar oluşmaya başlamıştır.Beyin iki yarım küresi arasında iletişim başlar.Baş halen gövdeye oranla büyüktür.Parmak izi oluşmaya başlamıştır.Duyular gelişir,doku unmaya tepki verebilir.Akciğer keseciklerinde sıvı oluşmaya başlamıştır.
Sıvı oluşumu 34. haftaya kadar devam ederek akciğerden oksijen alınıp dolaşıma katılmasını sağlar.Baş parmak emme refleksi başlar. Rahim pelvis dışındadır.Zayıf kişilerde dıştan yatınca rahim kabarıklık şeklinde görülebilir. Mesaneye baskı azalmış.Sık sık idrara çıkma azalmıştır.Annenin cildinde gebeliğe bağlı lekelenme olur.Meme başı çevresinde ve göbekten aşağıya doğru inen hatta ciltte renk değişimi , koyuluşma başlar.
Bu hafta içinde Down Sendromu tarama testi olan ikili test yapılabilir. 11/14 hafta testidir.Test sonucunda risk tesbit edilmişse CVS veya daha ileri haftalarda amnıosentez yapılır.Son yıllarda anne kanından feral dna testi olan yeni bir testlede bu risk tesbiti yapılabilmektedir. Bu test için alınan kan yurtdışına gönderilmektedir.