Normal Doğum
Doğum, en az 28 haftalık bir sürecin ardından bebe...
Gribal enfeksiyonlar özellikle kış ve sonbahar aylarında olsa da her mevsim meydana gelebilir. Bu durum hamilelerin başına geldiği zaman ilaç kullanımı sınırlı olduğu için bazı zorluklar yaşanabilir. Grip ilaçla daha hızlı geçeceği ve gebelere ilaç kullanımı önerilmediği için gebelerin gribal enfeksiyonları daha uzun sürebilir. Bu sebeple gebelerin gripten korunmak için bazı yöntemleri uygulamaları gerekir.
Hamilelikte gribal enfeksiyon solunum yolu enfeksiyonu olarak da bilinir. Gebe kişi hamilelik boyunca bebeği korumaya aldığı için bağışıklığında düşüş yaşayabilir. Bu sebeple hasta olmak daha kolay hale gelir. Hamilelikte gribal enfeksiyon belirtileri; yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, titreme, burun akıntısı, boğaz ağrısı, halsizlik ve öksürük şeklinde sıralanabilir. Gebelikte yaşanan gribal enfeksiyon bebeği de etkileyebilir.
Gebe kişiler gribal enfeksiyon görülen kişilerle görüşmekten kaçınmalıdır. Gebeyken olabildiğince toplu taşımadan ve kalabalık ortamlardan uzak durmak gerekir. Ancak anne ne kadar dikkatli olsa da gribe yakalanabilir. Bu durumda kişi bol bol istirahat etmelidir. Kendini yoracak her türlü eylemden uzak durmalı ve yatarak dinlenmelidir. Yatarken başı birkaç yastıkla yukarıda tutulabilir. Bu sayede geniz akıntısından oluşan rahatsızlık minimum olacaktır. Eğer kış mevsiminde gribe yakalanılmışsa vakit geçirilen yerin iyi havalandırılmasına ve ideal sıcaklıkta olunmasına özen göstermek gerekir. Yaz ayları için de klima gebeleri hasta edebildiği için odayı sık sık havalandırmak ve bakteriyel havanın oluşmasını engellemek gerekir. Ayrıca havanın nem oranını kontrol etmek gerekir. Hastalık yüzünden iştahsızlık meydana gelebilir. İştahsız olunsa bile enerji tamamlayıcı yiyecekler tüketilmelidir. Hamilelikte pastil kullanımı sağlanabilir. Burun tıkanıklığı yaşanıyorsa tuzlu su yardımıyla açılabilir. Grip olan gebenin durumu ağırsa hastaneye yatırılması gerekebilir. Doktorun gerekli gördüğü durumlarda ilaç kullanımı sağlanabilir. Bebeğin en az etkileneceği şekilde tedavi sağlanır.
Gebelikte ilk üç ay çok önemlidir. Bu üç ay içerisinde bebeğin organ gelişimi olduğu için bebekte bazı problemlerin oluşmasına neden olabilir. Bebeğin beyin, kalp kapağı ve siniri sistemi üzerinde enfeksiyonlar olumsuz etkide bulanabilir. Enfeksiyon plasenta aracılığıyla bebeği etkileyebileceğinden anomalilere yol açabilir. Annenin yüksek ateş yaşaması bebeğin de sıkıntılar yaşamasına neden olur. Bu sebeple anne gribin başındayken ilerlememesi için bazı önlemler almalıdır.
Gebeyken enfeksiyondan korunmanın birçok yolu bulunur. Grip aşısı gebelik öncesinde ya da gebelik sırasında yapılabilir. Grip aşısı dışında doktorunuz başka aşılar da önerebilir. Bu aşılar; tetanos, difteri, boğmaca olarak sıralanabilir. Aşı dışında gebe kişinin de alması gereken birkaç önlem bulunur. Elleri sık sık yıkamak çok önemlidir. Gün içerisinde birçok yerle temas eden eller mikropların vücuda girmesine neden olabilir. Bu sebeple gün içerisinde düzenli olarak eller yıkanmalıdır. Beslenme gebelikte bebeğin gelişimi için önemli olduğu kadar annenin sağlığı için de önemlidir. Annenin sağlığının iyi olması bebeğin gelişimi için önem taşır. Bu sebeple bazı gıdalardan ayrıca uzak durmak gerekebilir. Bu gıdalar; az pişmiş ya da çiğ et, pastörize edilmemiş süt, deniz ürünleri şeklinde gösterilebilir. Sebze ve meyvelerin iyice yıkandıktan sonra tüketilmesi gerekir. Sirkeli suda bir müddet beklettikten sonra sebze ve meyve tüketimi gerçekleştirilebilir. Kalabalık yerlerden kaçınmak da önem taşır. Kalabalık ortam giriliyorsa da maske kullanımı sağlanabilir. Gebe kişi bu süreç boyunca uykusuna da dikkat etmelidir. Uyku hem gebenin hem bebeğin sağlığı için önemli bir faktördür. Düzenli egzersiz yapılmalı ve stresten uzak durulmalıdır.