gebelikte-hiv-tasiyiciligi-ve-aids-yonetimi

Gebelikte HIV Taşıyıcılığı ve AIDS Yönetimi

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre Dünyada 35 milyon kişi HİV taşıyıcısıdır. Salgının ilk başlangıcından beri HİV ile enfekte olmuş kişi sayısı 78 milyondur ve 39 milyon kişi HİV in neden olduğu AİDS ile ilişkilendirilen hastalıklar nedeniyle ölmüştür.

Ancak son yıllardaki tedavilerle HİV enfeksiyonu ile bulaşma % 38,AİDS ile ilişkili hastalıklarda %35 oranında azalmıştır. 2014 yılı verilerine göre dünyada 13,6 milyon kişi HİV tedavisi görmektedir.Türkiye’de ne kadar HİV (+) kişi var tam net olarak bilinmiyor. Kızılay'a kan bağışlayanlarda HİV + oranı % 0,12 bulunmuştur. Sağlık Bakanlığının verilerine göre 6802 HİV/AİDS vakası vardır. Bunların % 72 si erkek ve 20-49 yaş aralığındadır.Ama gerçek rakamın daha fazla olduğu düşünülüyor.

Her geçen gün HİV VE AİDS hasta sayısının artması enfekte çocuk oranını artırmaktadır.

Gebeliğin HİV müsbet kadınlarda AİDS oluşumunu hızlandırdığına dair çalışmalar vardır. Gebelikde bebeğe HİV geçişinin 6. Ay sonu ile 7. ay arasında olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle gebenin immün sisteminin güçlü olması gerekmektedir. Gebenin bu konuda bilgilendirilmesi ve eğitilmesi gereklidir.

Gebelikte HIV Virüsüne Karşı Alınacak Önlemler 

O nedenle;

  • Stress azaltılmalı
  • Yeterli protein alımı sağlanmalı
  • Dengeli doymamış yağ asiti tüketilmeli ,E vitamini alınmalı.

Bu besinlerin az veya fazla tüketilmesi olumsuz etki yapar. Fazla tüketilmesi de bağışıklık sistemini olumsuz etkiler.

  • Bağışıklık sistemini desteklemek için gebe B 5,B6 vitamini ve folık asit almalı.

Doğum sırasında anneden HİV geçişi vajinadaki kan ve sekresyonların bebeğin gözüne ,yaralanmış cildine bulaşmasıyla ve vajinadaki sekresyonun bebek tarafından doğum sırasında yutulmasıyla hazım sistemi yoluyla bulaşır. Bu nedenle HİV + gebelerde doğum bulaşmalarını en az düzeye indirmek için sezaryen tercih sebebidir.

Doğum sırasında bebeğin su kesesi mümkün olduğu kadar geç açılmalı,eğer herhangi bir nedenle su kesesi açılmış ise 4 saat içinde doğum gerçekleştirilmeli. Geç kalınmadan doğum kısa sürede sonlandırılırsa HİV ‘ in bebeğe bulaşma şansı % 50 azalır. Eğer normal doğum eylemi gerçekleşiyorsa vakum gib cilt bütünlüğünü bozacak travmatik yöntemler uygulanmamalı. Virüsle temas süresi önemli olduğu için bebek doğar doğmaz hemen yıkanmalı ve bebeğe yıkanmadan hiçbir enjeksiyon yapılmamalı.

Doğumdan sonra anne bebeği emzirmemeli ,çünkü HİV sütle geçiş gösterir. Bebeğin enfekte olup olmadığı bebekten alınan kanda HIV Ig G bakılarak anlaşılır. 6-15 ay kadar bir süre bebeğin kanında anneden geçen IgG bulunur. 18 aydan sonra hala IgG varsa bebeğin HİV enfeksiyonunu aldığı kabul edilir. HİV ile enfekte olmuş bebeklerin % 50 si 1 yaş civarında,% 80 i 3 yaşında AİDS e yakalanmaktadır. AİDS olmuş bebeklerin ortalama yaşam süresi 6 aydır.

Gebelikte HİV Takibi hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/gebelikte-hiv-takibi

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir