hamilelige-karar-verince-neler-yapilmali

Hamileliğe Karar Verince Neler Yapılmalı?

Hamileliğe Karar Verme 

Hamileliğe karar verildiğinde yaşam tarzı, alışkanlıklar ve sağlık durumunuzu  gözden geçirmeniz gerekir. Sağlıklı bir kadınsınız fakat bilmediğiniz, farkında olmadığınız bir sorununuz olabilir. Bunun için genel bir kontrol ve jinekolojik muayene gerekir. Kadın Doğum Doktoru na giderek genel bir muayene olmalı, rahim ve yumurtalıkların durumu değerlendirilmeli, aktif bir enfeksiyon olup olmadığı tespit edilmeli. Varsa da tedavi edilip öyle gebe kalmalıdır. Kontrol servikal smear testi yapılıp, sorun olmadığı rapor edildikten sonra gebe kalınmalı. Ayrıca uyguladığınız doğum kontrol yöntemini ne zaman sonlandıracağınızı doktorunuzla birlikte planlamalısınız.

Genel dahili muayenede kalp, akciğer, karaciğer ve böbreklerin durumu ultrasonografi, röntgen ve kan testleriyle değerlendirilir. Tiroid bezi kan testiyle kontrol edilir. Kansızlık varsa ona yönelik tedavi başlanarak gebeliğin daha sağlıklı geçmesi için kansızlık düzelince gebe kalınması önerilir. Ayrıca hamile kalmadan 3-6 ay önceden folik asit tabletleri başlanarak bebekde oluşabilecek omurilik açıklıkları önlenmeye çalışılır. Yeterli ve dengeli beslenme yoksa multivitamin tabletleri alınır.

Hamilelikde ve hamile olma olasılığınızın olduğu aylarda adetin 10. gününden sonra röntgen filmi çektirilmemeli. Mutlaka çektirmeleri gerekiyorsa karın bölgesi kurşun önlük ile korunmalı, x-ray ışın geçişi engellemeli. Hamilelik öncesi dönem çiftlerin sağlıklı bebek sahibi olabilmeleri için kendilerini fiziksel ve psikolojik olarak hazırlayabilecekleri bir süreçtir. Döllenmenin başladığı  andan, 9 aylık gebelik sürecinin sonuna kadar anne adayı her konuda dikkatli davranmalıdır.

Hamilelik Öncesinde Zararlı Alışkanlıklar Bırakılmalı 

Hamilelik öncesi sigarayı bırakmak için çok uygun bir dönemdir. Birçok anne adayı sigaranın zararlarını bilmesine rağmen içmeye  devam eder. Gebe kalmadan önce sigara içmeye son verilmelidir. Gebelik döneminde  sigara bırakmayı kolaylaştıran nikotin sakızı ve bantları gibi maddelerin kullanımı önerilmez. Ayrıca pasif içicilikden de uzak olmalı.

Hamilelikde ve hamilelik öncesi dönemden itibaren alkol kullanılmamalı. Alkol kullanımı düşük doğum ağırlıklı bebeklere, gelişme geriliğine ve doğumsal anomalilere neden olur. Hamilelikde alkol miktarı fazla ise bebekde gelişme geriliği, zeka geriliği, iskelet sistemi bozuklukları, kalp, akciğer anomalileri olabilir. Hamileliğin ilerleyen aylarında alkol alımı kesilse bile bebekdeki gelişim geriliği devam eder. Doğum kontrol yöntemi uygulanmıyorsa adet siklusunun ikinci döneminde kesinlikle alkol alınmamalı.

Kahve, çay, kola gibi kafeinli içeceklerin miktarı mümkün olduğunca azaltılmalı. Kafeinli içecekler fazla tüketiliyorsa hamilelik öncesi bu alışkanlıklar minumuma indirilmeli ve sağlıklı beslenme alışkanlığı edinilmeli ve gebelik boyunca devam edilmeli. Günde 3 öğün yemek alışkanlığı kazanılmalı, önemli vitamin ve mineral içeren besinlerden yeterli tüketilmeli. Vejetaryanlarında hamilelik öncesi protein alınımını artırmaları gerekir. Hamilelik öncesi ideal kiloda olmalı. Hamileliğn ilk günlerinde ve hamilelik boyunca ilaç kullanımına dikkat edilmeli. Doktorun bilgisi dışında ilaç kullanılmamalı.

Sağlıklı Bir Hamilelik İçin Ne Yapmalı? hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/saglikli-bir-hamilelik-icin-ne-yapmali

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir