...
Rahim Ağzı Kanseri Ameliyatı
Rahim ağzı kanseri, ortalama 35-55 yaş aralığındak...
Kızlık zarı, anne karnındayken oluşan bir yapıdır. Kız bebeklerin genital organları gebeliğin yaklaşık 7.haftasından sonra oluşmaya başlamaktadır. Bu evrede genital duvarların birbirinden ayrışmaya başlamasıyla birlikte, dış dudak ve iç dudak dokuları meydana gelmektedir. İç ve dış dudak dokuları arasında ayrışma sırasında ince bir doku kalmakta ve bu mukozal doku kızlık zarı (hymen) olarak adlandırılmaktadır.
Kızlık zarı, vajinanın birkaç santim içerisinde bulunan, vajinal açıklığı kısmen kaplayan, oldukça ince yapıda zarımsı bir dokudur. Genellikle vajina bölgesinin 2-3 cm kadar içerisinde bulunan kızlık zarı, ortalama 2-3 mm kalınlığındadır. Çeşitli şekiller alabilen kızlık zarı dokusu, kılcal damarlarla çevrilidir.
Kızlık zarı, vajen girişini daraltmakta, ancak tamamen kapatmamaktadır. Kızlık zarının vajeni daraltma derecesine göre, ilişki sırasında kızlık zarında meydana gelen kanama miktarı değişebilmektedir. Aynı doğrultuda, kızlık zarı esnek bir yapıya sahip ise, kızlık zarı kanaması gerçekleşmeyebilmektedir. Bazı nadir durumlarda ise, kızlık zarı tamamen kapalı olabilmektedir. Bu durumda kişi adet olamamakta, adet kanı rahim içi ve vajende birikmektedir. Bu gibi durumlarda, kızlık zarının yırtılması işlemi cerrahi olarak gerçekleştirilmektedir.
Halk arasında kızlık zarı olarak bilinen hymen vajinanın hemen girişinde olan mukozamsı bir yapısı olan deri kıvrımıdır. Vajinanın girişinden 1-1,5 cm içerdedir. Kızlık zarı tam olarak kapalı bir zar değildir.Ortasında bir delik vardır. Ve bu delikten vajina salgısı ve adet kanı dışarıya akmaktadır.
Çok nadiren kızlık zarı tamamen kapalıdır.Dışarıya adet kanı akamaz.Bu durumlarda cerrahi işlemle kızlık zarı açılarak drenaj sağlanmaktadır. Kızlık zarının en önemli işlevi puberteye kadar küçük kız çocuklarını dıştan gelecek enfeksiyonlara karşı korumaktır. Puberteden sonra vajinal ortamda bulunan organizmalar bu görevi üstlenir.
Kızlık zarı, oldukça ince yapıya sahip ve dışardan bakıldığı zaman görülemeyecek yapıda bir dokudur. Ancak uzman kadın doğum doktorları tarafından yapılan kızlık zarı muayenesi ile doku görüntülenebilmektedir.
İnce ve kılcal damarlardan oluşan ince yapıdaki kızlık zarının yırtılması cinsel ilişki, sert bir cismin vajinadan içeri girmesi gibi durumlarda gerçekleşmektedir. Ufak şiddette düşmeler ya da sürtünmeler sonucunda kızlık zarında yırtılma meydana gelmemektedir.
Kızlık zarının onarılması ve dikimi, tıbbi olarak mümkündür. Kadın doğum uzmanları ve jinekologlar tarafından yapılan kızlık zarı dokusunun dikilmesi işlemine, hymenoplasti adı verilmektedir.
Kızlık zarı dikimi, herhangi bir nedenle bütünlüğünde bozulma meydana gelen kızlık zarı dokusunun, özel teknikler kullanılarak bütünlüğünün yeniden sağlanması işlemidir. Günümüzde kızlık zarı dikimi, oldukça hızlı ve etkili şekilde, basit cerrahi teknikler kullanılarak gerçekleştirilebilmektedir.
Kızlık zarı dikimi, lokal anestezi ya da sedasyon yöntemi ile yapılabilmektedir. İşlem sonrası hastanın aynı gün evine dönmesi mümkündür.
Kızlık zarı yırtıldıktan sonra 7 gün içerisinde kenarlarındaki tahriş iyileşir ve sonrasında başka herhangi bir değişikliğe uğramaz. 7 gün geçtikten sonra bozulma zamanı artık tahmin edilemez. Kızlık zarının yırtılmış olmasından yırtılma zamanı ya da kişinin kaç kez cinsel ilişkiye girildiği anlaşılamaz.
Kızlık zarı onarımı cerrahi olarak iki şekilde geçici ve kalıcı onarım olarak yapılır. Geçici onarım planlanan cinsel ilişkiden 3-4 gün içinde yapılır. 2-3 gün önce yapılması idealdir. 2-3 gün içinde gerçekleşecek ilişkide dikişlerin olduğu bölge yırtılarak kanayacaktır. Kanama mutlak suretle olur.
Kalıcı onarım için zaman kısıtlaması yoktur. Kişi istediği her zaman yaptırabilir ve istediği zaman ilişkiye girebilir. Ay veya yıl sınırlaması yoktur. Kalıcı yöntemde flep kaldırılarak yeni bir zar oluşturulur. Lokal anestezi ile 20-25 dakika gibi kısa sürede işlem gerçekleşir. Fakat hasta arzu ediyorsa genel anestezi de yapılabilir.
Kızlık zarı tamirinden sonra kişi hemen günlük yaşamına dönebilir. Hafif ağrı, yanma hissi olur. Bu nedenle birkaç gün ağrı kesici kullanmalı. Gerekliyse doktor antibiyotik yazacaktır. Antiseptik bir solusyon kullanılmalı. Operasyon sonrası en az iki hafta spor yapılmamalı, yüzmeye gitmemeli, bacakların aşırı açılmamasına dikkat etmeli. Ayakta uzun süre kalmamalı ,mümkünse birkaç gün istirahat etmeli.
Kızlık zarı operasyonları hayatı tehdit eden bir risk içermez. Sadece operasyon bölgesinde kanama, enfeksiyon, ödem gibi lokal komplikasyonlar olabilir. Bu durumlarda nadir olur.
Cinsel ilişki sırasında kızlık zarı tamiri yapıldığı partner tarafından hissedilmez. Sadece jinekolog muayene ederse anlar.
Kızlık zarı dikim fiyatları kliniğe göre değişmektedir. En sağlıklı bilgiyi muayeneden sonra Op. Dr. Ayşe Darama'dan alabilirsiniz.
Hymen olarak da adlandırılan kızlık zarı, vajina girişinin 1 – 1,5 cm içerisinde yer alan ince, zarımsı bir yapıdır. Kızlık zarı bir organ değildir. Yalnızca kız çocuklarını enfeksiyonlara ve vajinalarına yabancı bir cisim girmesine karşı koruma işlevi vardır. Ancak genç kızlıktan itibaren kızlık zarının artık vücutta hiçbir işlevi kalmaz.
Bu dönemde ise kızlık zarına toplum tarafından bir anlam atfedilmiştir. Kızlık zarı pek çok toplumda namus ve bekaretin bir simgesi olarak görülmektedir. Kızlık zarının yırtılmamış olan kadınların cinsel ilişkiye girmedikleri düşünülür. Özellikle Doğu toplumlarında bu duruma daha büyük anlam yüklenmektedir.
Kızlık zarı vajinanın 1 – 2 cm kadar içerisinde yer almaktadır. İç ve dış dudakların birbirine bitişik bulunmasından dolayı kızlık zarını görmek için dudakların öne ve yana çekme hareketleri ile birlikte vajina duvarların aralanması gerekmektedir. Kişi kızlık zarını kendisini göremez. Kızlık zarı ancak jinekolojik muayenede doğru ve net bir şekilde görüntülenebilir.
Ortasındaki delik yuvarlaksa hymen annularis , yarım ay şeklinde ise hymen semilunaris, çok delikli ise hymen kriptoformis, delik ortasında bölme varsa hymen septus denir. Kızlık zarı çok ince ve dokusal yüksekliği az ve ortadaki delik genişliği fazla ise esnek kızlık zarı olarak adlandırılır.
Annüler hymen (yuvarlak halkalı kızlık zarı): En sık görülen kızlık zarı çeşididir. Kızlık zarı, kadınların %70 – 95’inde bu şekildedir. Kızlık zarı, vajina girişinde ve halka şeklindedir. Ortasındaki delik de halka şeklindedir. Bazen ortadaki delik çok geniş ve esnek olduğunda kızlık zarında kanama olmayabilmektedir.
İmperfore hymen (deliksiz kızlık zarı): Nadiren görülür. Kızlık zarında doğuştan delik olmayabilir. Bu durum ilerde tıbbi sorunlara neden olabilmektedir. Adet başladığı zaman kan dışarı akmayacağı için iç genital organlarda her ay adet kanı birikmektedir. 15 yaşına gelmiş ve hala adet görmemiş olan genç kızların kızlık zarı muayene edilmelidir. İmperfore hymen durumunda küçük bir operasyon ile kızlık zarı delinir ve hastaya bekaret raporu verilir.
Septalı Hymen (Bölmeli Kızlık Zarı): Septalı kızlık zarı da yine deliksiz kızlık zarı gibi nadir görülür. Kızlık zarı ortasındaki delik bir bant ile ikiye ayrılmış haldedir. Bu tip kızlık zarında ilk cinsel ilişkide çok şiddetli ağrı, aşırı kanama ve cinsel ilişkiye tam girememe gibi şikayetler yaşanır.
Kribriform Hymen (Delikli Kızlık Zarı): Yine nadir görülen bir kızlık zarı tipidir. Kızlık zarının ortasında birden fazla küçük delikler vardır. Kızlık zarı genellikle cinsel ilişki esnasında yırtılmamaktadır.
Ksentrik Hymen (Yarımay Kızlık Zarı): Yarımay şeklindedir. Alt kısmı kalın ve geniş bir zardır. Genellikle cinsel ilişki esnasında yırtılmamaktadır. Çok zorlama ile yırtıldığında ise şiddetli kanamalar olmaktadır. Çiftler genellikle cinsel ilişkiye girememe şikayeti ile doktora baş vururlar.
Doğal çentikli kızlık zarı: Cinsel ilişki yaşanmamasına rağmen zarın kenarının dümdüz olmaması, girintili - çıkıntılı çentiklerin bulunması durumudur. Doğuştan gelen yapısal bir durumdur.
Kızlık zarının varlığı ve ilk ilişkide kanamanın olması ülkemizde halen önemini korumaktadır. İlk cinsel ilişkide kanama olması bakirelik kanıtı olarak bilinir. Halbuki esnek zara sahip bir kadın daha önceden cinsellik yaşamış ve kızlık zarı bozulmamış olabilir. Fakat muayenede bakire olarak değerlendirilir.
Son yıllarda ülkemizde cinsel serbestlik konusunda eskiye oranla daha az tutucu bir durum vardır. Özellikle Doğu toplumlarında kızlık zarı tabu olarak görülür, evlenen genç kızda kızlık zarı kanaması gerçekleşmezse olay cinayete kadar uzanabilmektedir. Bu nedenle kızlık zarı tamiri etik olarak tartışılsa da hayat kurtaran bir operasyondur.
Kızlık zarı dikimi operasyonları, kızlık zarına yüklenen ahlakçı ve abartılı anlamlar dolayısıyla çoğu zaman tehlikeli bir hal alabilmektedir. Günümüzde bir miktar azalmış olsa da, kadınlar üzerinde hakimiyet kuran ve hatta bazı durumlarda yaşamlarına kast edebilen bu durumların önüne geçilmesi gerekmektedir.
Kızlık zarı uygulamaları, kişinin sağlığına zarar gelmeden, özel bilgileri paylaşılmadan ve güvenilir merkezlerde uygulanması gereken işlemlerdir. Yasalar gereği bu operasyonun fiyatı ile ilgili herhangi bir bilgilendirme yapılamamaktadır. Ancak; Opr. Dr. Ayşe Darama'dan online randevu alarak titiz ve güvenilir işlemler için başvurabilirsiniz.
Kızlık Zarı Muayenesi hakkında bilgi almak için ilgili linke tıklayabilirsiniz.