Rahim-Ağzı-Yarası-Tedavisi

Rahim Ağzı Yarası Tedavisi

Rahim ağzı yarası, diğer adıyla servisit kadınların en sık olarak karşılaştığı jinekolojik problemlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Rahim ağzı yarası, genel anlamı ile rahim ağzı dokusunun iltihabıdır. Rahim ağzı dokusunun iltihaplanması durumu, genellikle bir enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkmakta, bazı durumlarda ise irritasyon ya da travma sonrası oluşum gösterebilmektedir.

Rahim ağzı yaralarının ortaya çıkmasında yaşın önemi bulunmamaktadır. Cinsel yönden aktif kadınlarda, yaşı ne olursa olsun rahim ağzı yaraları meydana gelebilmektedir. Kadınların yarısından fazlası hayatının bir döneminde rahim ağzı yarası problemi ile karşılaşabilmektedir. Kasık ağrısı ve vajinal akıntısı bulunan kadınların çoğunda, başka bir hastalıkla birlikte ya da tek başına rahim ağzı yarası ortaya çıkabilmektedir.

Rahim Ağzı Yaralarının Sebepleri Nelerdir?

Rahim ağzı yarasının etkili ve başarılı tedavisinin gerçekleştirilebilmesi için, temelde yatan sebeplerinin doğru şekilde tanımlanması gerekmektedir. Bu bakımdan rahim ağzı yarasının sebeplerini şu şekilde sıralayabilmekteyiz;

  • Rahim ağzı yaralarının temel sebepleri tam olarak tespit edilemese de en sık karşılaşılan rahim ağzı yarası sebepleri, enfeksiyonlar olmaktadır. Rahim ağzı yarasına sebep olan unsur enfeksiyon ise, enfeksiyona uygun tedavi ile iyileşme sağlanabilmektedir. Rahim ağzı yarasına sebep olan en önemli 3 mikroorganizma olarak; klamidya, trikomonas ve gonore sayılabilmektedir.
  • Sıklıkla cinsel ilişkiye girilmesi durumunda rahim ağzında yaralar ortaya çıkabilmektedir.
  • Kişinin vücudunda yaşanan hormonal değişiklikler, rahim ağzı yaralarının temel sebeplerini oluşturabilmektedir.
  • Bazı kimyasal faktörler (prezervatif üzerinde bulunan kimyasallar) ya da alerjik maddeler sebebiyle rahim ağzı yaraları oluşabilmektedir.

Rahim Ağzı Yarası Şikayetleri Nelerdir?

Rahim ağzı yarası belirtileri pek çok hastalığa benzer özellikler taşımakta ve genellikle spesifik şikayetler meydana getirmemektedir. Bu bakımdan rahim ağzı yarası, genelde başka sebeplerle gerçekleştirilen jinekolojik muayeneler sırasında fark edilmektedir.

Rahim ağzı dokusunun iltihabı olarak da tanımlanabilen, rahim ağzı yarasının belirtilerini şu şekilde sıralayabilmekteyiz;

  • Rahim ağzı yarasının ilk belirtisi olarak, adet kanaması bitişini takiben ortaya çıkan vajinal akıntı karşımıza çıkmaktadır.
  • Rahim ağzı yarası birçok kadında, yaraya bağlı olarak oluşan, kokusuz ve kaşıntısız bol akıntı ile ortaya çıkabilmektedir.
  • Yaranın büyük olmasına bağlı olarak kanama meydana gelebilmekte ya da anormal nitelikte vajinal kanama oluşabilmektedir.
  • Vajinada kaşınma ve yanma meydana gelebilmektedir.
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı ya da ilişki sonrası kanama önemli belirtiler arasında bulunmaktadır.
  • Bel ağrısı
  • İdrar yaparken oluşan yanma hissi

Rahim Ağzı Yarası Nasıl Tedavi Edilir?

Rahim ağzı yarası, yani rahim ağzında iltihaplanma meydana gelmesi durumu, aslında vücudun normal çalışan savunma mekanizmalarının bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Rahim ağzı yarası durumunun devam etmesi, temel sebeplerine müdahale edilmesine rağmen iyileşme ya da gerileme görülmemesi durumunda bu bölgede oluşan anormal hücrelerin tahribinin sağlanması amacıyla bazı cerrahi işlemler gerçekleştirilmektedir.

Rahim ağzı yarası tedavisinde en sık olarak uygulanan yöntemler; koterizasyon (yakma), lazer tedavi ve krioterapi (dondurma) olarak sıralanabilmektedir. Rahim ağzı yarası tedavisinde sıklıkla uygulanan bu yöntemlerin orak amacını, iltihaplı dokunun öldürülmesi ve yaranın onarılması oluşturmaktadır.

Rahim Ağzı Yarasında Yakma (Koterizasyon) Tedavisi

Rahim ağzı yarası, iltihaplı bir dokudan oluşmaktadır. Yakma tedavisi, iltihaplı dokunun ısı ile tahrip edilmesi işlemidir. Rahim ağzı yarası yakma tedavisinde, kalem şeklinde bir prob kullanılmakta, probun ucundan geçirilen elektrik akımı ile ısı elde edilmektedir. Elde edilen ısı, rahim ağzı iltihabı bulunan dokuya uygulanmakta ve doku tahrip edilmektedir. Rahim ağzı yarası yakma tedavisi birkaç dakika sürmekte ve işlem sırasında çok hafif ağrı gerçekleşebilmektedir.

Koterizasyon yani yakma tedavisi, kronik rahim ağzı yarası durumlarında uygulanan en eski ve en klasik yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Nadir olsa da bazı durumlarda, koterizasyon yöntemi sonrası nedbe dokusu oluşabilmekte ve bu durum rahim ağzı tıkanmalarına sebep olabilmektedir.

Rahim Ağzı Yarasında Dondurma (Kriyoterapi)

Tedavisi Rahim ağzı yarası durumlarında, sıvı karbondioksit veya azot yardımı ile anormal dokular dondurulmaktadır. Rahim ağzı yarasının dondurulması işlemi, tabanca şeklinde bir cihaz kullanılmaktadır. Tabancanın ucu ile, iltihaplı dokular dondurulmaktadır. Kriyoterapi yöntemi ile rahim ağzı yarası tedavisi, herhangi bir anestezi işlemi uygulanmadan, basit ve hızlı işlemlerle gerçekleştirilmektedir.

Yara yakma tedavisine göre, daha az ağrıya sebep olan yara dondurma tedavisi ile daha kontrollü şekilde doku tahribi yapılmaktadır. Kriyoterapi sonucu nedbe oluşumu daha az rastlanan bir durumdur.

Rahim Ağzı Yarasında Lazer Tedavisi

Rahim ağzında meydana gelen dokuların, lazer ışığı kullanılarak tahrip edilmesi işlemidir. Rahim ağzı yarasının lazer tedavisinde, anestezi işlemine gerek duyulmamakta ve yara iyileşmesi oldukça hızlı şekilde gerçekleşmektedir.

Lazer ışığı ile gerçekleştirilen rahim ağzı yarası yakılması işlemi, koterizasyon yöntemine göre daha az travmatik olmaktadır.  Ancak sağlığınız için muayene sonrası tedavi hakkında detaylı bilgiyi Op. Dr. Ayşe Darama tarafından edinebilirsiniz. 

Rahim Ağzı Hastalıkları Nelerdir? hakkında bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz. 

Rahim Ağzı Yarası Tedavisi SSS Soruları

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir