Rahim-Kanseri

Rahim Kanseri

Rahim Kanseri Nedir?

Rahim (Uterus) kanseri rahimin içini döşeyen endotel tabakasından gelişen ve kadınlarda en sık görülen kanser tipidir. Rahim ağzı kanseri, yani servikal kanser bu grupta değildir. Ayrı bir başlıkta incelenmektedir.

Rahim kanseri erken evrede tespit edilirse tedavi şansı yüksek kanserlerdendir. Erken teşhis olanağı vardır. Rahim kanseri endometrial kanser,uterus kanseri olarakta adlandırılmaktadır.

Tüm kanserlerde olduğu gibi rahim kanserindede rahim iç tabakasındaki hücrelerde anormal bir çoğalma başlar ve komşu dokulara yayılarak o dokuları tahrip eder ve fonksiyonlarını yapmalarına engel olur.

Rahim kanseri için bazı risk faktörleri vardır. Ama hiç risk faktörüne sahip olmayan kadınlarda da görülmektedir.

Bunlar Başlıca Şöyledir:

  • Hormonlar: Adetin erken yaşta başlayıp geç yaşta menopoza girmek veya östrojen kullanırken progesteron desteğinin olmaması. Uzun yıllar adet görmek daha yoğun östrojene maruz kalmaktır. Ayrıca menopozda ateş basmalarında kullanılan ilaçlar sadece östrojen içeriyorsa riski artırır. Bu ilaçlar progesteron ile kombine ise risk azalmaktadır.
  • 5 yıldan fazla meme kanseri ilacı kullanmak bir diğer risk faktörüdür.
  • Polikistik Over sendromu (PCOS): Kadında adet, yumurlama ve hormon döngüsünde sorunlara neden olan PCOS de östrojen baskısıyla rahim içinde kalınlaşma ve kansere meyil olabilir.
  • Yumurtalık Tümörleri: Bazı yumurtalık tümörleri östrojen salgılayarak rahim iç tabakasını kalınlaştırıp kansere dönüşebilir.
  • Hipertansiyon ve diabet hastası olmak.
  • Hiç doğum yapmamış olmak.
  • Obezite: Vücuttaki yağ oranının yüksek olmadı vücuttaki bazı hormonların östrojene dönüşümü artırır ve fazla östrojen rahim kanserini tetikler. Hayvansal yağlardan zengin beslenmekte östrojen seviyesini artırmaktadır.

Rahim Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Rahim kanseri en çok menopoza yakın ve menopoza girmiş kadınlarda görülür. Menopoz öncesi görülen anormal akıntı , kanama ve menopozdaki kanamalar en önemli bulgudur. Menopoz öncesinde adet değişikliği , adet dışı lekelenme ve kanamalar olursa mutlaka muayene olunmalı. Bu şikayetler rahim kanserinde olabildiği gibi başka durumlarda da olur . Muayene ve analizler ihmal edilmemeli.

Bazen köyü kokulu akıntı şeklinde görülebilir. Karnın alt kısmında ağrı , cinsel ilişkide ağrı , baskı hissi olabilir.

Rahim Kanseri Tanı Ve Tedavi Yöntemleri

Rahim kanseri tanısında ilk basamak fiziki ve jinekolojik muayenedir. Hastanın sorunlarını dinleyip sonrasında jinekolojik muayene yapılmalı. Muayenede vajinal ultrason kullanılarak rahim içi kalınlığı, rahim adele yapısı ve çevre dokular incelenmeli. Muayene sıradı da smear testi alınabilir. Smear incelenmesinde rahim içinden vajinaya dökülmüş kanser hücreleri görülebilir.

ENDOMETRİAL BİYOPSİ (PROBE KÜRETAJ) rahim kanserinde en önemli tanı aracıdır. Adet dışı anormal kanama tarifleyen 30 yaş üstü kadınlarda mutlaka probe kürtaj yapılarak rahim iç tabakasının patolojik incelenmesi yapılmalı. Kanser tesbit edilirse, BT,PET, akciğer grafisi ve kan sayımları yapılmalı.

Tedavide ne yapılacağına hastanın yaşı , kanserin evresi tartışılarak karar verilir. Tedavi cerrahi , radyoterapi , kemoterapi , hormonal tedavi şeklindedir. Kime nasıl tedavi uygulanacağı bir heyet tarafından planlanır ve uygulanır.

Rahim (Uterus) Hastalıkları Nelerdir? hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/rahim-uterus-hastaliklari-nelerdir

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir