Genital Siğiller
Genital siğillerin oluşma nedeni HPV diye adlandır...
Rahim, döllenen yumurtanın doğuma kadar gelişim gösterdiği ve yaşadığı organ olarak tanımlanabilmektedir. Embriyo, anne adayının rahmindeyken organları oluşmakta ve doğuma kadar gelişim sürecini tamamlamaktadır.
Gebeliğin doğal yollarla gerçekleşmediği hamilelik durumlarında, doktora başvuran kadınlarda, genellikle rahimde mevcut olan normal dışı oluşumlar ya da yapısal bozukluklar ortaya çıkmaktadır.
Gebeliğin doğal yollarla gerçekleşememesiyle yapılan değerlendirmeler genellikle, bebeklikten itibaren hiçbir belirti vermemiş olan rahimdeki anatomik bozuklukların tespit edilmesiyle sonuçlanmaktadır. Rahimde doğuştan mevcut olan yapısal bozukluk ve normal dışı oluşumlar, başka herhangi bir sağlık sorunu ya da şikayet oluşturmadan gelişim gösterebilmekte, bu durum ancak doğal yollarla bebek sahibi olunamayan durumlarda kendini gösterebilmektedir.
Kadının gebe kalabilmesi ve fetüsün rahim içerisinde sağlıklı bir gelişim gösterebilmesi için, rahim anatomik özelliklerinin belli başlı yapısal özelliklere sahip olması gerekmektedir. Anatomik yapının belli başlı birtakım özellikleri taşımaması durumunda, cerrahi müdahaleler gerçekleştirilebilmektedir.
Günümüz koşulları ve yaşanan teknolojik gelişmeler doğrultusunda, rahimlerdeki anatomik bozuklukların çoğu gerçekleştirilen cerrahi operasyonlar ile tedavi edilebilmektedir.
Henüz fetüsün iç genital organlarının dişi ya da erkek olarak farklılaşma göstermediği aşamada, kadın üreme sisteminin bir taslağı olarak meydana gelen müller kanalı, ilerleyen dönemlerde rahim ağzından rahme doğru incelerek kaybolmaktadır. Bu birleşmenin olmaması ya da tam olarak gerçekleşmemesi durumunda, rahimde anatomik bozukluklar ya da diğer adıyla anomaliler ortaya çıkmaktadır. Bazı durumlarda vajinada bölmeler görülebilmekte ya da rahim şekli değişim gösterebilmektedir.
Rahimde doğuştan bulunan bozukluklar, kadın kısırlıklarında en sık rastlanan sebeplerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Rahimde anatomik bozukluklar doğuştan olabildiği gibi, sonradan oluşan ya da ortaya çıkan durumlar da olabilmektedir. Rahim ağzı ve rahim müller kanalının yeterince kaynaşamaması durumunda, gebe kalmayı engelleyen kusurlar ortaya çıkmaktadır.
Embriyonik dönemde serviks ve uterus, sağlı sollu yerleşmiş halde bulunan “müller kanalları”nın orta hatta birleşmesi ve kaynaşması sonucu oluşmaktadır. Rahimde meydana gelen müller anomaliler, embriyonik dönemde gerçekleşmesi gereken bu birleşmenin oluşmaması ya da tam olarak gerçekleşmemesi şeklinde karşımıza çıkabilmektedir.
Müllerian anomaliler; çift rahim, çift serviks ya da çift vajina şeklinde ortaya çıkabildiği gibi, nadir olsa da rahmin ya da vajinanın gelişmemesi olarak ortaya çıkabilmektedir.
Doğuştan anatomik bozukluk olarak, rahim içerisinde ya da vajinada bölmeler (perdeler) gözlemlenebilmektedir. Bu bölme ya da perdeler rahimde kısmi ya da tam şekilde görülebildiği gibi, enine ya da boyuna perdeler şeklinde de gözlemlenebilmektedir.
Rahimde perde olarak adlandırılan bu durum, kişide düşüklere ve erken doğumlara sebep olabilmektedir.
Rahimde ortaya çıkan anatomik bozukluklar içerisinde en sık rastlanan durumlar; çift rahim, çift vajina ve çift rahim ağzıdır. Bununla beraber, vajinanın ya da rahmin oluşamaması, rahim içerisinde ya da vajina da perdeler oluşması daha ender rastlanan rahim anatomik bozuklukları olarak karşımıza çıkmaktadır.
Doğuştan olan rahim anatomik bozuklukları, hafif belirtiler verebildiği gibi hiçbir belirti vermeden de gelişim gösterebilmekte, doğal yollardan hamile kalınamaması ile tespit edilebilmektedir. Bazı durumlarda ise, kişide gebelik oluşumunu engelleyecek şiddette anomaliler ortaya çıkabilmektedir. Rahimdeki doğuştan anomalilerin sebep olduğu sorunları şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
Rahimde mevcut olan anatomik bozuklukların tanısı, HSG uygulaması ile gerçekleştirilmektedir.
Rahim anatomik bozuklukları, gebeliğe engel teşkil etmesi yönünden ele alınmakta ve bu doğrultuda uygulamalar gerçekleştirilmektedir.
Gebe kalınmasına ve bebeğin anne karnında büyüyüp gelişmesine engel teşkil eden rahim anatomik bozukluklarında, tedaviye gerek duyulmamakta ve gerçekleşen gebeliklerde bebeğin sağlıklı şekilde dünyaya gelebilmesi için sezaryen doğum gerçekleştirilmektedir.
Gebeliğe engel oluşturan rahim anomalilerinde ise, gerçekleştirilen cerrahi operasyonlar ile etkili ve başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. Örneğin, vajinanın gelişmediği ya da oluşmadığı durumlarda, bölgedeki dokularda kanal açılarak bir vajina yapılabilmektedir. Dolayısıyla rahimde gebeliği engelleyici nitelikte şekil bozuklukları bulunması durumunda, cerrahi müdahaleler gerçekleştirilerek rahim şekli gebeliğe uygun hale getirilebilmektedir.
Rahimde bölmeler gözlemlenmesi durumunda ise, histeroskopi yöntemi uygulanarak bölmeler çıkarılabilmektedir.
İnfertilite hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/infertilite