Kürtaj-İşlemi-Nasıl-Uygulanır-öne-çıkan

Riskli Gebeliklerde Kürtaj

Riskli Gebelik ve Kürtaj İşlemi 

Kürtaj, istenmeyen gebeliklerde ya da riskli gebeliklerde, gebeliğin sonlandırılması amacıyla yapılan cerrahi müdahaledir. Ancak bilinmeyen bir kullanım alanı daha vardır. Kürtaj, kazıma anlamına gelmektedir ve gebelik sonlandırılması haricinde rahim içerisinde doku almak amacıyla da kullanılmaktadır. Psikolojik açıdan gebeliğin sonlandırılması olumsuz ve zor bir durum olsa da cerrahi açıdan değerlendirildiğinde kürtaj işlemi, sık yapılan, kolay bir operasyondur.

Kürtaj, cerrahi bir işlemdir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından gerçekleştirilmelidir. Kesinlikle steril ve güvenilir bir ortamda gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Hastaya anestezi verileceği için operasyon öncesinde tahlil ve inceleme yapılması gerekmektedir.

Kürtaj işlemi zamanı geldiğinde hasta öncelikle muayene edilmektedir. Daha sonra anestezi verilecektir. Vajina ve rahim ağzının dezenfektasyonundan sonra ultrasonla işleme başlanmaktadır. Hastanın daha önce doğum yapmış olup olmaması ve gebeliğin kaçıncı haftada olduğu kullanılacak kanüllerin seçimi açısından önemlidir. Plastik kanül ve plastik enjektör ile vakumlama yöntemi kullanılarak rahim içerisi boşaltılmaktadır.

Bir diğer yöntem ise “küret” ile operasyon gerçekleştirmektir. Kürtaj işlemi adını bu yöntemden almaktadır. Genel olarak ileri hafta gebeliklerde kullanılmakta olan bir yöntemdir. Daha zor ve ağrılı bir işlem olmasından dolayı, işlem sonlanırken hastaya damardan ağrı kesici uygulaması yapılmaktadır.

Riskli Gebelikte Doğru Zaman Seçimi

Gebelik gerçekleştiği andan itibaren kürtaj işlemi yapılmaktadır. Gebelik gerçekleşmesi ise gebelik kesesinin rahime yerleşmesi ile başlamaktadır. Bu da 5. Haftaya denk gelmektedir. Bu durum adet döneminin 1 hafta geciktiği döneme denk gelmektedir. Doktor, gebelik kesesini gördüğü andan itibaren kürtaj işlemi yapılmaktadır. Ancak gebelik ilerledikçe kürtaj yaptırma şansı azalmaktadır. Son adet tarihinden itibaren 10 hafta içerisinde kürtaj işlemi yasal olarak gerçekleştirilmektedir. Bazı durumlarda döllenme erken gerçekleşebilir ve bu süre fark edilmeden aşılabilir. Bu nedenle, istenmeyen gebeliklerde, kürtaj işlemi yaptırmak için son haftanın beklenmemesi daha sağlıklı olacaktır.

Kürtaj işlemi, 5. Haftadan önce ve 10. Haftadan sonra yapılmamalıdır. 5. Haftadan önce gebelik kesesi yerleşmeden önce yapılan kürtaj işleminde, gebelik fark edilmeden devam edebilir. 10. Haftadan sonra ise kürtaj işlemi yasal değildir. 18 yaşın üstündeki bekar kadınlar, sadece kendi rızaları ile 10. Haftaya kadar kürtaj yaptırabilmektedir ve partner rızası gerekmemektedir.

Yasal Süreyi Aşan Gebeliklerde Kürtaj İşlemi Yapılır mı?

Keyfi olarak istenmeyen gebeliklerde, 10. haftanın aşılmasından sonra kürtaj işleminin uygulanması yasal değildir. Bu işlemleri gerçekleştiren bir merkeze ya da doktora güvenmek, yasa dışı bir durum olmasının yanı sıra tibbi sorunlara neden olabilir. Hatta bazı yasa dışı kürtaj işlemleri ölümle sonuçlanmaktadır. Ancak bazı istisna durumlarda, 10. Haftadan sonra yapılan kürtaj yasal olarak kabul edilmektedir.

  • Bebekte yaşamını olumsuz etkileyecek anomaliler
  • Annede hayati risk taşıyan gebelik
  • Annenin sağlığını riske sokan gebelik
  • Bebekte kromozom bozukluğu (Down Sendromu gibi)
  • Tecavüz nedeniyle yaşanan gebelik ( yine de mahkeme kararı gerekmektedir )

Riskli Gebelik Dışında Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

Kürtaj işlemi çeşitli nedenlerle gerçekleştirilebilmektedir,

  • Anne karnında yaşanan bebek ölümleri
  • Rahim içinde kitle olmasından şüphelenilmesi
  • Yoğun adet kanamalarının nedenlerinin araştırılması
  • Yoğun adet kanamalarının tedavisi
  • Menopoz döneminde rahim duvarı kalınlaşması
  • Menopoz döneminde kanama
  • Menopoz döneminde sıvı birikmesi

18 Yaşından Küçük Kişilere Kürtaj Yapılır mı?

Reşit olmayan kişiler kız çocuğu olarak kabul edilmektedir ve evlenmesi yasaktır. Evlilik dışı gebelik durumunda ise sorumluluk erkeğe verilmektedir. Kişi 16 yaşını doldurmuş ancak 18 yaşından gün almamışsa, şikayet etmesi durumunda istenmeyen gebelik, istismar sonucu oluşmuş olarak sayılmaktadır. Eğer kız çocuğu 16 yaşını aşmamış ise direkt cinsel istismar davası açılmaktadır.

Bu durumda, 16 yaşını aşmış kız çocukları, anne ve baba izni olması durumunda 10. Haftayı doldurmadan kürtaj işlemi yaptırabilmektedir. Ancak 16 yaşın altındaki kız çocukları sağlık açısından riskleri göz önünde bulundurularak mahkeme kararı ile kürtaj olabilir.

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir