Menopoz Nedir?
Menapoz bir kadının son spontan adet kanamasından ...
Kadınların jinekoloğa başvurmaları için farklı sebepler bulunmaktadır. Kadınların jinekoloğa başvurdukları durumların başında vajinal akıntılar gelmektedir. Kadının sağlığı açısından vajinanın ıslaklığının sağlanması gerekmektedir. Vajinal akıntılar kadının yürümesi veya egzersiz yapması durumunda yaşayacağı sürtünmede vajinanın dudak kısımlarının tahriş olmasını önler. Vajinal akıntılar ile mikropların dışarı atılması sağlanır. Buna ek olarak vajen kayganlığının sağlanması nedeniyle cinsel ilişki kolaylaşır.
Menopoz döneminde kadında östrojen hormonu azalacaktır. Östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak vajinal sıvı salgılanma miktarı da azalacaktır. Bu durum vajinal kuruluk meydana getirecektir.
Fizyolojik olarak yani doğal gerçekleşen akıntılar yumurta akını andıran, berrak ve kokusuz yapıdadırlar. Fizyolojik akıntı kadında herhangi bir kaşıntı şikayeti oluşturmayacaktır. Cinsel ilişki esnasında yanma ve ağrı hissi de vermeyecektir. Doğal akıntılar aktif bir şekilde hormon üretiminin devam ediyor olduğu üreme çağlarında görülür.
Bu sürece örnek verecek olursak;
Akıntının normale göre artmış olması durumunda, görüntüsünde, kokusunda ve yapısında değişiklik açığa çıkması durumunda kültür ve vajinal muayene mikrobik vajiniti anlayabilmek için gerçekleştirilmelidir.
Kadındaki kanama normal olmayan kanama, idrar yapma esnasında yanma, ağrı, kötü kokulu, kanlı, köpüklü, koyu sarı, kahverengi ve yeşil renkte ise genital enfeksiyonun varlığından bahsedilebilir.
Yumurtalık Kanallarının Kanseri: Alt karın ağrısı ile birlikte patolojik akıntı olabilir.
Rahim Kanseri: Genellikle enfeksiyon nedeniyle olsa da nadiren de olsa akıntının kötü kokulu ve kanlı olması kadında rahim ağzı kanserini akla getirmelidir. Kötü kokunun sebebinin doku harabiyeti olabileceği akla getirilmelidir.
Pamukçuk - Candida albicans: Mantar türlerinin neden olduğu enfeksiyondur. Maya enfeksiyonudur. Ağız ve vajina gibi vücutta nem olan bölgelerde görülmektedir.
Kahverengi Vajinal Akıntı: Bel soğukluğu, menopoz, perimenopoz, pelvik inflamatuar hastalıklar ve serviks kanseri gibi durumlarda görülmektedir. Gardnerella akıntısı: Sarıya çalan yeşil renkli ve kokulu akıntıdır. Trikomonasa benzese de onun gibi köpüklü değildir.
Mantar enfeksiyonları: Süt beyaz, peynirimsi ve kokusuz akıntılar mantar enfeksiyonu ile ilişkilidir. Hastada kaşıntı ve yanma şikayetleri görülecektir. Bunların tedavisinde mikonazol ve tetrakonazol kullanılır.
Trikomonas Enfeksiyonları: Cinsel ilişki ile Trichomonas vaginalis mikroorganizmasının bulaşması sonucu vajinal enfeksiyon görülür. Vulvada kaşıntı, vajinada yanma, vajinada kötü kokulu bol akıntı, köpüklü, sarı veya yeşile çalan renk karakterizedir. Tedavisi için antibiyotik ve metronidazol kullanılır.
Bakteriyel vaginosis: Hafif sarımsı, gri - beyaz köpüklü, bol miktarda kötü kokulu vajinal akıntı karakterizedir. Akıntıda tipik olarak balık kokusunu andıran bir koku vardır. Cinsel ilişki esnasında ağrıya neden olmaktadır. Tedavisi amacıyla vajinal yoldan ve ağızdan özellikle ornidazol ve metronidazol grubu antibakteriyel ilaçlar tercih edilir.
Tedaviye başlanması için öncelikle vajinal muayene gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Muayene esnasında akıntının miktarı, kıvamı, kokusu ve rengi belirlenecektir. Muayenede elde edilen bu bilgiler ile akıntının çeşidi için tanı koyulacaktır. Tanının muayene sonrasında doğru bir şekilde koyulması tedavi uygulamalarının başlaması için yeterlidir.
Vajinal muayene sonrasında elde edilen bilgilere göre tanı koyulması ardından tedavi aşamaları başlatılacaktır. Fakat muayene gerçekleştirilmesine rağmen akıntı hakkında kesin bir karar verilemiyor olması durumunda kültür testi yapılmalıdır. Kültür testi sonucuna göre tedavi uygulamasına geçilir. Akıntının neden olduğuna bağlı olarak ilaç tedavisi başlatılır. Bunun haricinde gerek görülmesi durumunda vajinal floranın dengelenmesi amacıyla vajinal fitil kullanılması da uygun olmaktadır.
Kadının kendisinin alacağı küçük ve basit önlemler de doğal olmayan vajinal akıntısının önüne geçebilir. Anormal vajinal akıntıya neden olabilecek vajinal enfeksiyonların önlenmesi için;
Vajinal akıntılar normal süreçte de yaşanabildiği için pek çok kişi tarafından herhangi bir anormal akıntı, önemsenmemektedir. Bu nedenle de doktora başvurmakta geç kalınmakta ve tedavi süreci uzamaktadır. Öyle ki normal ve anormal vajinal akıntıların farkını her kadının bilmesi gerekmektedir. Böylece kötü kokulu, kesik kesik yaşanan vajinal akıntılarda doktora başvurmakta geç kalınmamaktadır.
Vajinal Akıntı Nedir? hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/vajinal-akinti-nedir