Vajinal-Akıntı-Nedir?

Vajinal Akıntı Nedir?

Vajinal akıntı vajinadan dış ortama doğru akan vücut salgısıdır. Salgı kaynağı vajina duvarını döşeyen hücrelerdir. Vajinal akıntı belli miktarda ve renkte fizyolojik bir durumdur. Vajinal akıntı yumurtlama gününde bariz artış gösterir. Tuvalete oturunca vajinadan gelen akıntının 5/6 cm kadar uzadığı gözlemlenirse ovulasyon olduğunun işaretidir. Bu akıntı şeffaf renklidir. Vajinanın normal florasına bakteri , parazit ve mantar oluşmuşsa normal bir durum değil, enfeksiyon söz konusudur. Vajinada nemi sağlayan hafif akıntı dokuların sağlığı ve sorunsuz cinsellik için gerekli bir durumdur.

Vajinal Akıntı Neden Olur?

Vajinal akıntı fizyolojik seviyede vajinanın normal ıslaklığını sağlar. Bu normal bir durumdur. Akıntı yumurtlama döneminde , cinsel uyarılmalarda ve adete yakın dönemde artış gösterir. Normal vajinal ıslaklık akıntıları şeffaf renkli ve kokusuzdur. Fakat herhangi bir kaynaktan enfeksiyon alınmışsa kötü kokulu, renkli bol akıntı başlar. Akıntının rengi beyaz, gri, yeşil olabilir. Bu duruma kaşıntı eşlik edebilir. Fizyolojik akıntı şeffaf renkli ve kokusuzdur. Trichomonas akıntılarında akıntı miktarı artmış ,yeşil , köpüklü akıntı başlamıştır. Ayrıca kadın cinsel ilişki esnasında rahatsızlık, yanma sızı hisseder. Bakteriyel enfeksiyonlar da akıntı yine artmış sarı, kokulu pürülan hal almıştır. Mantar enfeksiyonu varsa akıntı peynir kesiği şeklini almıştır. Kaşıntı, şişlik, vajinada yanma başlıca şikayetlerdir. Bir başka etken chlamidyalardır. Bol akıntıya neden olur. Ayrıca tüplerde tıkanma yaratarak ilerleyen yıllarda kısırlık sebebi olabilir. Gonore( bel soğukluğu), sifiliz bir diğer akıntı nedenleridir. Chlamidya, gonore,trichomonas,sifilis,mantar cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasındadır. Bu nedenle partnerle birlikte tedavi önemlidir.

Vajinal Akıntı Çeşitleri Nelerdir?

Vajinal akıntı normalde olması gerekli bir akıntı ise şeffaf, kokusuz ve kadını rahatsız etmeyecek boyuttadır. Fizyolojik akıntıların kaynağı rahim ağzı ve vajina girişindeki bezlerden olur. Vajina duvarından dökülen hücrelerin katılımıyla vajinada ıslaklık sağlar. Vajinal ıslaklık sağlıklı cinsellik için gerekli bir durumdur. Akıntı enfeksiyona bağlı bir durumsa renkli , kötü kokuludur. Pürülan , sarı , yeşil akıntılar enfeksiyon akıntılarıdır Tedavi gerektiren bir durumdur. Rahim ağzı yarası da akıntı nedenlerinden biridir. Yaraya bağlı akıntılar ilaç tedavisiyle geçmez. Sadece yaranın dondurulması veya yakılması işlemiyle tedavisi sonucunda düzelir. Akıntı tedavisinde en çok ihmal edilen ve görmezden gelinen husus rahim ağzı yaralarıdır. Rahim ağzı yara tedavisi hem akıntıyı bitirmek, hem çevre dokuları enfeksiyondan korumak için , hemde rahim ağzı kanserinden korunmak için yara tedavileri önemlidir. Yara tedavisinde ilaç kullanımı yeterli değildir. Sadece bozulmuş dokudaki enfeksiyonu geçici olarak azaltır.
Patolojik akıntılar renkli, kokulu, bol miktardadır. Vulvada kaşıntı, yanma, sızı, şişlik ve ağrıya sebep olabilir.

Vajinal Akıntı Renkleri Nelerdir?

Vajinal akıntının rengini belirleyen faktör fizyolojik mi, patolojik mi olduğu ile ilgilidir.

Vajinanın asit seviyesi, kullanılan ilaçlar,hormonal seviye, doğum kontrol hapları, cinsel uyarılma şeffaf akıntıya neden olur. Bu akıntıyla birlikte vajinada şikayet olmaz. Yanma, sızı, kaşıntı gibi durumlar söz konusu olmaz. Şeffaf akıntılar pedi dolduracak miktarda olmaz.

Patolojik akıntılar koyu sarı , gri,yeşil,kesif beyaz,kahverengi veya kırmızı kanla karışık olabilir.

Kötü kokulu, balık kokusu bakteriyel vajinozis denen bazı bakterilerden kaynaklanan akıntılar gri , köpüklü bir akıntıdır.

Beyaz peynir kesiği gibi olan akıntılar vajinada mantardan kaynaklanan akıntılardır. Yanma sızı ile birliktedir.

Trichomonas nedenli yoğun akıntılarda bol köpüklü, yeşilimsi, kötü kokulu akıntılar olur.

Bol mukuslu sarı renkli akıntılarda bel soğukluğu olabilir.

Vajinada tampon veya yabancı cisim unutulmasında bol akıntı başlar. Akıntı başlangıçta iltihaba bağlı sarı renkli, sonra kanlı akıntıya dönüşebilir.
Rahim ağzı yaralarında başlangıçta mukuslu olan akıntı oluşan iltihabi duruma bağlı renk değiştirebilir. Daha sonra içeriğinde ince kanamalar olabileceği gibi kanlı akıntı şekline dönüşebilir.

Vajinal Akıntı Tedavisi

Akıntı tedavisine başlamadan önce detaylı jinekolojik muayene, ultrason ve vajinal kültür analiziyle akıntının sebebi tesbit edilir. Test sonucuna göre doktor hangi ilacı vereceğine, antibiyotik gerekmediğine karar verir. Tedavi planlanırken akıntı nedenine göre partnerede tedavi verilebilir. Ayrıca Vajinal tabletler ve kremler ağızdan alınan ilaçlara eklenebilir. Tedaviden sonra kontrol analizleriyle hastalığın tam geçip geçmediği takip edilir.

Vajinal Akıntı Tedavisi hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/vajinal-akinti-tedavisi

Vajinal Akıntı İle İlgili S.S.S'ler

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir