yumurtalik-kisti-nedir

Yumurtalık Kisti Nedir?

Yumurtalıkta Kist Oluşumu 

Tıp litertüründe over kistleri olarak tanımlanan yumurtalık kistleri bazı kadınlarda hiç belirti vermezken bazı kadınlarda ise ciddi şikayetlere yol açabilmektedir. Kadın üreme sisteminin önemli birimleri olan yumurtalıklarda herhangi bir kist oluşumunun varlığı üreme işlevinin yerine getirilebilmesi açısından ciddi tehlikeler barındırabilmektedir. Bu nedenle yumurtalık kistinin neden olduğu şikayetlerin açığa çıkması durumunda mutlaka bir uzmana başvurulması gerekmektedir.

Nedenleri Nelerdir?

Yumurtalık kistine neden olan faktörler arasında en sık rastalanan durum hormonal dengesizliklerdir. Bununla birlikte yüksek derecede radyasyona maruz kalma ya da yumurtalıkların enfeksiyona maruz kalması da yumurtalık kistlerine neden olabilmektedir. Yumurtalık kisleri ilk adet öncesi ve menopoz dönemlerinde genellikle oldukça nadir görülmektedir. Birtakım araştırmalar bu problemin genetik olduğunu vurgulamıştır. Ailesinde yumurtalık kisti olan genç kadınların rutin kontrollerini aksatmamaları önerilmektedir. 

Yumurtalık Kisti Nasıl Teşhis Edilir?

Bu problemin teşhisinde ultrasonla maueyene yeterli olabilmektedir. Ancak kistin türünün belirlenmesinde ve nedenlerinin tespit edilmesinde çeşitli kan testlerine de ihtiyaç duyulabilmektedir. Yumurtalık kistlerinin tedavisi genellikle nedenlerine bağlı olarak uygulanmaktadır. Hormon ilaçları, doğum kontrol hapları, beslenme düzenindeki değişikliker yumurtalık kistlerinin tedavisinde sık uygulanan yöntemlerdir.

Yumurtalık Kisti Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kisti probleminin açığa çıkardığı belirtiler aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;

  •  Adet düzensizliği
  •  Karın bölgesinde şişlik
  •  Karın ağrısı
  •  İdrar yolunda yaşanan şikayetler
  •  Sindirim sisteminde yaşanan şikayetler
  • Göğüslerde dolgunluk
  • Kilo alma
  • Kasık bölgesinde ağrı
  • Kısırlık
  • Tüylenmede artış
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı

Yumurtalık kistleri oluşum nedenleri ve konumlarına bağlı olarak farklı şekilde isimlenidirlmektedir. Tedavi planlamasının kistin türüne göre özel şekilde uygulanması iyileşme sürecini kısaltmaktadır. 

Yumurtalık Kistinin Çeşitleri

Gebelik luteoması: Gebelik sürecinde açığa çıkmaktadır. Bazı anne adaylarında 20 santimetreye kadar büyüyebilmekle birlikte gebelik sonrasında küçülebilmektedir. 

İnklüzyon kisti: Oldukça küçük boyuttadırlar ve ultrason ile dahi fark edilmemektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda bu kist türünün kötü huylu olabileceği de düşünülmektedir. 

Follikül kisti: Oldukça sık rastlanmaktadır ve çoğunlukla herhangi bir belirti vermemektedir. Bununla birlikte bazı kadınlarda adet gecikmesine neden olabilmektedir. Tedavisi için çoğunlukla doktorun önerdiği doğum kontrol hapları kullanılmaktadır. 

Korpus luteum kisti: Yumurtlama süreci sonrasında oluşmaktadır ve genellikle 3 ila 4 santimetre büyüklüğünde olmaktadır. Adet gecikmesine neden olan bu kist türü genellikle kendiliğinden geçmektedir. Ancak bazı durumlarda kist büyümekte ve patlayabilmektedir. Bu süreçte oluşan kanamaya bağlı olarak; şiddetli kasık ağrısı, bulantı ve kusma, baş dönmesi, göz kararması ve soğuk terleme gibi şikayetler açığa çıkmaktadır. Bu süreçte mutlaka alanında tecrübeli bir uzmana başvurulması gerekmektedir. 

Teka-lutein kisti: Aşırı hormon salgılanmasına bağlı olarak gelişmektedir. Her iki yumurtalıkta da oluşan bu kist türünün tedavisinde genellikle yatak istirahati gerekmektedir. 

Yumurtalık kistleri genellikle doğurganlık sürecinde yaşanan bir problemdir. Bu problemin nedenleri her kadında farklı olabilmektedir. Yumurtalık kistlerinde cerrahi ve cerrahi dışı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Cerrahi yöntemler arasında günümüzde laparotomiye başvurulabilmektedir.

Yumurtalık Kistinde Tedavi Yöntemleri hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/yumurtalik-kistinde-tedavi-yontemleri

Yumurtalık Kisti Nedir SSS Soruları

Yumurtalık kistleri en çok doğurganlık çağındaki kadınlarda görülür. Adet öncesi ve menapozda pek görülmez, eğer varsa kistten ziyade tümoral oluşum y ...

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir